Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Hora Sinaj

Egypt - hora Sinaj
Autor: Sonysan

John Lloyd Stephens (americký cestovatel a spisovatel) kdysi řekl: " Mezi všemi vyhlídkovými místy, které se v přírodě vyskytují, nenajdete lepší místo, které vám umožní představit si všemohoucí velikost a sílu".
O tom, kde se místo nachází, bylo vysloveno mnoho teorií. Dnes je tím místem Jabal Musa (arabsky to znamená Mojžíšova hora). Hora Sinaj je křesťany označována za svatou. Zde obdržel Mojžíš deset přikázání, proto se hoře také říká Mojžíšova. Toto místo je ale posvátné i pro islám – Mohamedův kůň Boraq zde prý vystoupil na nebe.

Mniši z kláštera Sv. Kateřiny, který se nachází nedaleko směrem na sever, zde postavili schodiště s 3750 schody. Nahoru se dá dostat buď po tomto schodišti nebo po snadnější cestě, která vede východně od kláštera. Obě cesty vás dovedou k amfiteátru, který je označován také jako "Sedm moudrých z Izraele". Odsud je to ještě dalších 750 schodů až na vrchol, kde byla v roce 1934 postavena kaplička svaté Trojice. Z vrcholu se vám také naskytne nádherný výhled na okolní krajinu. Během výstupu po schodech si můžete po cestě ještě prohlédnout Mojžíšovu studnu, malou kapličku Panny Marie a dvě brány – bránu sv. Štěpána a tzv. bránu zákona.

Hora Sinaj, Egypt

Egypt na Facebooku