Jste zde

Domů » Horní Egypt

Horní Egypt, Edfu - chrám boha Hora

Pohled na egyptský chrám Horus

Město Edfu (nebo také Idfu), obchodní centrum s cukrovary a starými hrnčířským průmyslem, leží v širokém údolí řeky Nil asi 100 km jižně od Luxoru na západním břehu, přes který již od roku 1969 vede most. Ve starověku se jmenovalo město Tbot, koptsky Atbo, z čehož se odvozuje moderní arabský název. V řecké antice se město nazývalo Apollonopolis Magna, podle boha Hora - Apolla, který zde byl velmi uctíván. Horus podle pověsti nesl přízvisko "jeden z Behdet", což bylo označení starého okresu Edfu. Byl ztvárňován jako letící sokol, jako člověk s hlavou sokola nebo také jako okřídlené slunce.

Při příjezdu do Edfu se ocitnete v poušti, uprostřed víru náboženského a hospodářského centra. Díky výhodné poloze patří toto město k jednomu z nejdůležitějších obchodních měst.
Chrám boha Hora byl postaven asi v roce 57 př.n.l. v Edfu, je téměř celý zachovaný a určitě ve vás zanechá nezapomenutelný dojem. Můžete zde obdivovat ptolemajovskou sakrální architekturu a její vedení světla. Chrám zaujímá místo jedné z nejstarších svatyní a byl zasvěcen slunečnímu bohu Horovi, Hathorovi z Dendery a jejich synovi Harsomtovi.
O dějinách stavby a celého komplexu informují dlouhé nápisy na vnější straně obvodové zdi, obzvláště v severní části východní a západní strany. Dozvíte se tu něco o položení základního kamene na západní zdi v předsálí, na jehož sloupech vítají králové všechna důležitá božstva Egypta, najdete tu také malou chrámovou knihovnu s uloženými papyrusy. Stavbu vlastního zadního chrámového domu započal v roce 237 př. n. l. Ptolamios III. a pak ji dokončil jeho následovník Philopator v roce 212 př. n. l.

Výzdoba s reliéfy a nápisy, která byla v důsledku válečných událostí za času Epiphana porušena, byla znovu obnovena Philometorem v roce 176 př. n. l. a v roce 147 př. n. l. za vlády Euergetese II., tedy 90 let po založení, byla dokončena. Vstupuje se sem přes pylon, po stranách jsou dva sokolové z černé žuly, projdete dvorem a dostanete se do prvního předsálí, v němž byli uctíváni bohové Horus a Hathor. Dveře předsálí byly otevřeny jen při slavnostech. Vysocí kněží procházeli přes dveře a očišťovali se v "Domě rána" (vlevo od vchodu), aby mohli brát do rukou v knihovně (vpravo od vchodu) papyrus s denními liturgiemi. Na východní straně sloupového sálu se nachází přístup k nilské studni, ze které se získávala čistá voda, která byla nutná jak pro rozhřešení kněží, tak i pro laboratoř vytvářející recepty pro posvátné oleje a masti.
Jednou ročně triumfoval celý Egypt v Edfu. Seth, vrah Osirise a protivník boha Slunce, který zobrazuje ztělesnění všech nepřátel země, byl poražen Horem. Vždy když uvidíte v chrámu nějaké pronásledované, harpunované a zabíjené krokodýly, hrochy nebo nějakého osla, tak se vždy jedná o "Zlo".

Egyptský chrám Horus - socha sokola
Geografie: 

Egypt na Facebooku