Jste zde

Domů » Horní Egypt

Horní Egypt, Esna - chrám boha Chnuma

Esna - chrám Chnuma
Autor: Hugh Fiske

Městečko Esna (nebo Isna) leží na levém břehu Nilu, je spojeno s východní nilskou pobřežní cestou a vede přes významnou přehradu (nilské zdymadlo). Ve starověku byla Esna se sousedním městem Enit (nebo Iunit) jedním z nejdůležitějších míst Horního Egypta a jmenovala se Tesnet, z čehož se odvodilo koptské Sne a arabské Esna.
Ve středověku získalo město význam jako zastávka pro karavany a jako tržiště pro zemědělské výrobky z okolí, dodnes je také jedním z center koptské víry.

V centru města leží 9 metrů pod dnešní úrovní ulic chrám Chnuma hlavního boha s beraní hlavou a jeho žen Satet a Neith, která je srovnávaná Řeky s Athénou. Jako vrstevnice Chnuma vystupuje lví bohyně Menhejet a Nebtuu, odpovídající bohyni Isis. Chnum platí za pána stoupající vody Nilu, která přináší do pouštní oblasti každý rok prostřednictvím svého úrodného bahna hojnou úrodu. Chrám se začal stavět v době Ptolemaia a ve stavbě pak pokračovali různí římští císaři, kteří pak také chrám nechali ozdobit různými reliéfy a nápisy. Chrám nepatří sice k pevnému programu turistů plavících se po Nilu, stojí ale určitě právě díky této výzdobě za prohlídku. Obrazy a nápisy ve sloupové síni jsou důležitým svědectvím egyptské mytologie a hodnot antické doby.

Egyptské reliféfy u městečka Esna - chrám Chnuma
Geografie: 

Egypt na Facebooku