Jste zde

Domů » Rudé moře

Hurghada

Hurghada, Egypt

Město Hurghada leží na pobřeží Rudého moře a je největším turistickým centrem v Egyptě. S výstavbou letoviska bylo započato na počátku minulého století a v polovině 80. let se stalo hlavním turistickým cílem na egyptském pobřeží. Blízko města bylo postaveno také letiště.
Hurghada je místními obyvateli nazývána Ghardaga a původně byla malou rybářskou vesnicí. Díky své průzračné mořské vodě, okouzlujícím útesům a také díky množství lodních vraků, které leží na dně moře a jsou cílem spousty potápěčů, se vesnice proměnila v oblíbenou turistickou oblast. V současnosti má asi 60 000 stálých obyvatel.

Historické centrum města – Dahar – skýtá různé nákupní možnosti. Jedno z nejznámějších center je "Sea Gull". Toto nákupní centrum nabízí vše, co si zahraniční turisté mohou přát: obchody s potravinami, restaurace, kavárny, obchody se suvenýry, kosmetikou, atd. Vybere si zde každý podle svého vkusu a také podle velikosti peněženky. Jako na všech egyptských trzích, tak i zde, je smlouvání samozřejmou součástí obchodů. Když nabídnete obchodníkovi 50 procent z požadované ceny, nemůžete tím pro začátek nic pokazit. Smlouvejte poté tak dlouho, než se dohodnete na přiměřené ceně a doma pak překvapíte své blízké originálním egyptským dárkem.
Z kteréhokoliv hotelu se do této čtvrti dostanete velice výhodně takzvanými "sběrnými taxi". To jsou autobusy, které v intervalu pěti až deseti minut nabírají cestující čekající na hlavní silnici. Ve většině hotelů jsou ceníky těchto jízd k dispozici, většinou se jedná o zanedbatelné částky.

Než se vydáte do centra města Hugharda, měli byste vědět několik informací. Vstup do mešity je v současnosti pro turisty tabu – věřící muslimové nechtějí být při modlitbách rušeni. Nadále je ovšem povoleno nahlédnout dovnitř islámských svatostánků dveřmi. Ale i bez prohlídek vnitřků mešit je návštěva Hurghady velice poutavá. Po návštěvě již zmíněného Daharu a jeho tržiště si můžete odpočinout třeba v tradičním Shisha-baru. Zde si můžete zakouřit vodní dýmku a vstřebat množství zážitků.

Egypt na Facebooku