Jste zde

Domů » Rudé moře

Hurghada - 1.díl

Hurghada - výhled na moře

Zhruba 30 let nazpět byste našli v egyptské Hurghadě jen pár dřevěných rybářských člunů v přístavu. V blízkosti byl jeden hotel pro návštěvníky, ale dnes je zde úplně všechno jinak.
Staré jádro dřívější chudé rybářské vesničky působí jako zazděné. Pár obyčejných domů zde ještě stojí, obklopené obchody se suvenýry a hospůdkami, působí ale jako všechno ostatní velmi poklidně a rozjímavě. Podél pobřeží v délce mnoha kilometrů jsou vedle sebe velké řetězce hotelových paláců podléhající evropským standardům. Toto jádro je označované jako "sakala".

"Sakala sqare" představuje centrum starého města. Denně sem proudí noví a noví turisté, jejich počet se pohybuje kolem 750 000 za rok. Hurghada se už dávno stala městem s moderními nemocnicemi, shopping centry, restauracemi a skoro se vším, co k tomu ještě patří. A také, když se téměř třetina místních návštěvníků potápí, zde najdete velké množství potápěčských základen. Správně se jmenuje městečko El Ghardaqa. Dřívější malá rybářská vesnička se v posledních letech změnila v největší turistické centrum u Rudého moře a také největším místem na pobřeží Rudého moře s mezinárodním letištěm, pravidelným autobusovým spojením a taxíky do nilského údolí, se všemi možnostmi zábavy pro turisty. Také je rozmazlován váš zrak: na západě vyrůstá skoro pitoreskní horská kulisa arabské pouště až do nebe, na východě azurově modré Rudé moře s korálovými útesy a vpředu položenými ostrovy; také východy a západy slunce jsou nádherným zážitkem.

Hurghada – původně založená kolem přelomu století britskými dobyvateli ropy - je nejlépe vybudovaným egyptským místem ke koupání u Rudého moře. Už koncem 70. let tu vznikl hotel Sheraton a existoval tu Club Med, který vystupoval pod firemním jménem Magawish a jehož zařízení jsou v dnešní době vedena státem. Sheraton a Magawish byly začátkem budoucího rozvoje bezejmenného útočiště rybářů, které se proměnilo v největší místo ke koupání na Blízkém východě, východně od Středozemního moře. Už léta tu hlučí stavební stroje, aby vydupávaly ze země stále nové turistické vesničky a hotelové komplexy.

Kdo chce jet na kole od nejjižnějšího hotelového komplexu jménem Coral Beach až k Hydrobiologickému institutu na severu, je kvůli neustálému protivětru věčně na cestě: město se rozprostírá podél pobřeží o celkové délce asi 40 km. Co je na jedné straně postaveno, tak se na druhém konci zbourá. Dřívější staré město nebo to, co můžeme nazvat Souk, už dávno ztratilo svou tvář. Namísto pojízdných prodejen, které pomáhaly každý den místním obyvatelům, se tu dnes hromadí jeden obchod se suvenýry za druhým. Vlastně se zdá, jakoby tu časem vyrostlo víc obchodů se suvenýry než je postelí v celém městě. Přece nemůže žádný návštěvník odletět bez toho, aniž by si koupil nějaký papyrus nebo něco jiného na památku. Vesměs leží cenová úroveň suvenýrů v Hurghadě mnohem výš než např. v nilském údolí. V posledních letech silně přibylo především turistů z východní Evropy. Obchodníci umí navíc ještě o jednu řeč navíc a obchody jsou ozdobené nápisy s cyrilicí.

Hurghada - rybářské lodě

Egypt na Facebooku