Jste zde

Domů » Rudé moře

Hurghada - 2.díl

Hurghadská městská část Dahar

Hurghada je město pro nově příchozí poněkud nepřehledné, protože se skládá na mapě ze tří částí: Ze severu se dostanete k městské části Dahar, což je centrum s důležitými veřejnými institucemi, v němž ale najdete také Souk, mnoho restaurací, řadu hotelů až po tu nejlepší kategorii. Hlavní a průchozí ulice je Sharia El Nasr, která ovšem nevede na pobřeží. Jižně směřuje k pobřeží pahorek jménem Afish, na který se na konci připojuje přístavní zátoka, vzdálená asi 3 km od centra. Tamější oblast se jmenuje El Sekala (také Sahala nebo Segala). Kolem přístavu stojí původní rybářská obydlí. Pak následuje část bývalé pouštní pláže, která je dnes prakticky zastavěná, a teprve za další skupinou kopců se táhnou podél pláže hotely, začínající kruhovou stavbou Sheratonu a končící na horizontu komplexem Coral Beach. Podél půvabného pobřeží jižně od města, kde pohoří dosahuje až těsně k moři, vznikla nová luxusní prázdninová místa: Sahl Hashish (20 km jižně ) a Makadi Bay (30 km jižně), která je u turistů velmi oblíbená.

Co se týče příjezdových cest, tak vám může posloužit cesta ze Suezu podél pobřeží (395 km); keňská cesta z nilského údolí přes Východní (Arabskou) poušť až do Safagy a pak severně podél pobřeží (210 km). Použít můžete také autobus nebo se sem dostanete letadlem z Káhiry za jednu hodinu.
Ceny místních taxi jsou mírné a zatím jednotné. Dnes mají všechny vozy taxametry, doby kdy si člověk musel cenu taxi nasmlouvat dopředu, jsou už pryč.

Pohled z letadla na Makadi Bay

Egypt na Facebooku