Jste zde

Domů » Horní Egypt

Karnak a chrám boha Amona, 1.část

Karnak
Autor: eviljohnius

Karnaku nechali panovníci zřídit už na konci 2. tisíciletí př.n.l. svatyně pro boha Amona, aby si zajistili jeho přízeň. Jejich stavba trvala dalších více než 2000 let. Často ničili faraóni stavby svých předchůdců, aby vytvořili zase úplně nové svatyně. Celková rozloha zahrnuje plochu, která je skoro dvakrát tak velká jako plocha Vatikánu. Ke komplexu patří také rozsáhlé zemědělské plochy.

Za vlády Ramsese III. pracovalo uvnitř i vně chrámu na 80 tisíc lidí. Do vnitřních kultovních prostor mohli vstoupit jen vyvolení, to znamená duchovní nebo ti, kteří nějakým způsobem sloužili bohu. Obyčejní Egypťané viděli z chrámu pouze mocné brány a nepřístupné zdi. Chrám, obklopený vysokou zdí z nepálených cihel, nebyl vůbec místem, kde by se shromažďovali věřící. Spíše byl svatým místem, na kterém probíhaly tajemné ceremonie a rituály, aby se zajistila "soudržnost vesmíru".

Od vchodu, prvního pylonu z 30. dynastie, se dostanete stále hlouběji do minulosti, projdete kolonádou z 25. dynastie, minete vlevo kolos, na který jeden duchovní král nechal napsat asi před 300 lety své jméno, a vstoupíte do velkého sloupového sálu. Ten byl založen ve 13. století př.n.l. za vlády Sethose I. a Ramsese II. a vy se ocitnete mezi velkým počtem sloupů a zůstanete ohromeně stát.

Za 4. pylonovou branou ční jeden z obelisků královny Hatšepsut, jehož špice bývala dřív pozlacená. Dále tu najdete dvě brány, erbovní pilíř Thutmosise III. a nakonec můžete obdivovat dvůr, kde dřív kdysi ležel zárodek Karnaku. Dostanete se k opevněnému chrámu Thutmosise III., pak se obrátíte na jih, kde spatříte cestu ke komplexu chrámů bohyně Mut. Dále dojdete k chrámu Chonse v jihozápadním rohu a k muzeu v severozápadním rohu, kde stojí kaple Sesostrise I.

U vstupu do chrámu s prvním obrovským pylonem vede alej sfing. Mýtická zvířata, která mají tělo lva (symbol krále) a tělo skopce, symbolický obraz Amona v jeho zvířecí podobě a ztělesňuje současně fyzickou moc a neutuchající energii. Mezi jeho lvími tlapami drží bůh ochranitelsky svého syna (zde Ramsese II.).

Jedna ze soch v Karnaku
Autor: eviljohnius
Geografie: 

Egypt na Facebooku