Jste zde

Domů » Horní Egypt

Karnak a chrám boha Amona, 2.část

Velký chrám v Karnaku má velmi zmatené dějiny stavby. Nejstarší, dnes zničené části z období Střední říše, tvoří centrum komplexu. Za Nové říše byl od roku 1551 př.n.l. komplex rozšířen nejdříve v hlavní ose na západ. Panovník Thutmosis pak nechal vystavět jeden pylon pravoúhle na jih a vytvořil tak novou osu, která byla zanedlouho také rozšířena. Poslední stavební úsek, tzv. první pylon, tak pochází z doby, kdy faraónský Egypt už dávno zanikl.

První brána je lemována dvěmi zdmi z vápence. Stavba byla započata krátce před příjezdem Alexandra Velikého, zůstala ale nedokončena. Brána je dnes 113 m široká a měří asi 43 m do výšky. Pro Egypťany symbolizují obě věže brány dva řetězce pohoří, které ohraničují úrodné údolí, a horizonty, mezi nimiž slunce koná svou pouť. Na cestě mezi pylony připomínají nápisy vpravo nahoře učence, kteří přišli v roce 1799 s francouzským vojskem do Egypta a kteří tu zaznamenali stupně délky a šířky tohoto významného egyptského chrámu. Když vystoupáte po schodech na severní věž, naskytne se vám nádherný pohled na celý komplex.

"Velký dvůr", který následuje po prvním pylonu, pochází z doby 22. dynastie. Jeho hloubka činí 84 m a šířka 103 m. Uprostřed se nachází zcela dochovaný sloup altánu faraóna Taharka. V severním rohu dvora stojí stanice bárek Sethose II. s krásně zdobeným reliéfem. Kaple byly zasvěceny bohům Amon a Chons a bohyni Mut. Na boku je dvůr lemován kolonádami z epochy libyjské dynastie. Naproti najdete chrám Ramsese III., zasvěcený bohu Amonovi. Především pylon a zadní síně ukazují krásná vyobrazení faraóna, jak obětuje bohům a poráží nepřítele. Následující dvůr je napravo i nalevo obklopen krytými chodbami. Jejich střechu nese osm Osirisových sloupů Ramsese III..

Na konci prvního dvora se vyvyšují propadlé věže bran druhého pylonu, které vybudoval faraón Haremheb. Jedna silně poškozená socha Ramsese II. s dcerou, kterou si nárokoval pozdější faraón Pinodžem I. a zaopatřil ji svým jménem, stojí přímo před vstupem. Před oběmi věžemi ležel kdysi přístavek, u jehož vchodu se nacházely dvě sochy Ramsese II. Pravá stojí ještě na svém místě, z levé sochy se dochovaly pouze nohy. Panovníci Ptolemaios VI. Filométor a Ptolemaios VIII. Euergetés II. během společného vládnutí nechali postavit mezibránu, boční sloup je dnes dochovaný.

Geografie: 

Egypt na Facebooku