Jste zde

Domů » Horní Egypt

Karnak a chrám boha Amona, 3.část

Sfingy před chrámem Amona
Autor: G. Wittberger

Úžasný dojem ve velké sloupové síni vytváří vrchol tohoto komplexu. 134 sloupů s obvodem až 10 m vyplňují sál s vnějšími mírami 104 m x 52 m téměř celý. Opravdu plným právem je tento sál nazýván jako jeden z divů světa. V někdejším předsálí se kdysi shromažďovaly svaté bárky pro nejbližší procesí. Zde se odehrávala také část korunovačního ceremoniálu, nízký reliéf na stěnách tyto scény zachycuje. Zadní stěna pravé boční lodi ukazuje panovníka Ramsese II. při přijímání symbolů jeho vlády z rukou boha Amona.

Zadní konec velké sloupové síně tvoří třetí pylon s přístavkem. V něm byly zastavěny velké reliéfní bloky z celkem 13 různých svatyní z dob dřívějších. Střední dvůr zdobily kdysi dva obelisky, který byly zasvěceny Thutmosovi I., a další dva zase Thutmosovi III. Nejvyšší obelisk v Karnaku ční za čtvrtým pylonem královny Hatšepsut. Jedno z výsostných práv královen bylo právě budování obelisků. Otec Hatšepsut, Thutmose I., chtěl nechat postavit víc těchto kultovních symbolů, ale obelisk Hatšepsut převyšoval obelisky jejího otce.

V srdci chrámu v Karnaku nechala královna vystavět dva z největších obelisků v Egyptě. Vyčnívají nad chrámový komplex skoro o 30 metrů. Obelisk je vysoký 29,50 m a byla použita růžová žula, jeho vrchol byl pokrytý slitinou zlata a stříbra. Na vyrytém vyobrazení lze rozpoznat, jak Amon nasazuje královně korunu.

Určitě vás zaujme velký pilířový sál Thutmose III., který byl pojmenován v antice Achmenu (lesk monumentů). Doporučuje se použít správný vchod do stavby, a sice přes hlavní portál na jihu, který je obklopen dvěma 16-hrannými sloupy a dvěma sochami krále v podobě Osiris. Strop slavnostního sálu nesou dvě řady po 10 sloupech a jedna řada skládající se z 32 pilířů. Velká část mnohobarevného zdobení zůstala zachována.

Geografie: 

Egypt na Facebooku