Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Klášter svaté Kateřiny

Klášter svaté Kateřiny, Egypt

K nejvýznamnějším kulturním památkám Sinajského poloostrova patří klášter sv. Kateřiny. Z blízké vesnice el-Milga se do kláštera dostanete asi po 2 km pěší chůze. Klášter je položen v údolí v nadmořské výšce 1585 m.n.m., na úpatí svaté hory Gebel Musa (2285 m), za kterou vyčnívá hora Gebel Katarina (2642 m).

Klášter patří k nejstarším křesťanským klášterům na světě a svému jménu vděčí svaté Kateřině. Tato mučednice pocházela z Alexandrie a zemřela ve 4. století. Patronkou kláštera se stala až ve středověku, do té doby byl klášter zasvěcen Panně Marii. Podle legendy se na hoře mučednice Kateřina záhadným způsobem zjevovala a pro mnichy to byl pádný důvod pro přejmenování kláštera.

Už samotné místo, na kterém byl klášter vybudován, je legendární a pro židy a křesťany má velký význam. Přesně na tomto místě se měl Bůh zjevit Mojžíšovi v podobě hořícího keře. Odnož legendárního keře je v klášteře k vidění dodnes. Na Mojžíšově hoře (Gebel Musa) Sinaj obdržel Mojžíš tabulku s Desaterem božích přikázání. Na horu se dnes vydává mnoho poutníků, aby pocítili něco ze zvláštní atmosféry.

První obyvatelé se na tomto místě usídlili právě až na počátku 4. století. V roce 324 zde nechala císařovna Helena, matka Konstantina Velikého, postavit kapli. Na ochranu sinajské pasáže a na obranu před beduíny zde nechal císař Jistinian v roce 537 postavit baziliku a obehnal klášter pevnou zdí. Svoji současnou podobu si klášter sv. Kateřiny nese z let 540 až 560. Od roku 2002 patří na seznam památek světového dědictví UNESCO.

Budovy a zahrady kláštera se rozkládají na ploše o velikosti 100 hektarů. Významná je klášterní knihovna, jedna z nejstarších křesťanských knihoven na světě, a sbírka asi dvou tisíc ikon, jejichž stáří sahá až do 6. století. Stářím ji přesahují pouze knihovny ve Vatikánu. K jejím pozoruhodnostem patří Codex Sinaiticus – téměř zcela zachovaná ručně psaná Bible. Tento rukopis objevil německý teolog Konstantin von Tischendorf. V klenotnicích jsou zde uchovávány různé kříže, bohatě zdobené relikviáře a jedinečné rukopisy.

V současné době žije v klášteře asi 20 mnichů, ale jen málo z nich pochází z Egypta. Klášter i přilehlá muzea ročně navštíví 50 až 100 tisíc turistů. Některé části kláštera jsou dopoledne přístupné veřejnosti v době od 9.30 do 12.00. Zavřeno bývá v pátek, v neděli a na řecké ortodoxní svátky. U návštěvníků je vyžadováno vhodné oblečení, fotografování není dovoleno.

Klášter svaté Kateřiny na Sinaji

Egypt na Facebooku