Jste zde

Domů » Horní Egypt

Luxor v současnosti

Egyptské muzeum v Luxoru se sochami

"Příjezd do Luxoru...Vplouváme na souš. Nil je mělký...vystoupáme až na hráz, abychom něco viděli. Tam nás osloví nějaký malý muž a nabízí nám svoje průvodcovské služby, ptáme se ho, jestli mluví italsky: "Si, signor, molto bene." - Tuto epizodu, odehrávající se před půldruhým stoletím, líčí spisovatel Gustave Flaubert. Dnes nemůžete ani jít na hráz bez toho, aniž by vás pořád někdo neobtěžoval a člověk je neustále někým pronásledován. Namísto ahlan wa sahlan (vítejte), tu zazní jen : hello, bakšiš, podívejte, velmi levné. Tady nemůže být o vlídnosti a zdrženlivosti Horního Egypta žádná řeč. Jsou také pryč doby, kdy jste si mohli nerušeně bloumat po krásném bazaru Corniche nebo na místním trhu souk.

V luxorském muzeu uvidíte mumie králů. Jedna je mumií sotva známého Ahmose I. a ta druhá patří faraonovi Ramessovi I. Jedná se o moderní prezentaci staroegyptského umění. Několik kusů nalezených v roce 1989 v chrámu, odhalující úkryty soch (Luxor Cachette), se nachází v nové hale. Tady můžete obdivovat sochu kobry z 25. dynastie, sochu Amenophise III. a ve vedlejší místnosti pak sochu ztvárňující sedící jednotu boha Amuna a jeho choti Mut. Focení a filmování zde není povoleno.

Mubarakově knihovně najdete mnoho zajímavých knih, různé interaktivní nabídky, internet na několika počítačích. Leží bezprostředně u řady sfing v blízkosti křižovatky chrámu Sharia Karnak a výpadovky k letišti.

Naproti hotelu Etap Mercure najdete Muzeum mumifikací. Bylo otevřeno veřejnosti v roce 1997 a skládá se z velkého sálu s mumiemi. Vedle jedné lidské mumie (Maseharti) se zde vystavují mumie různých druhů zvířat. Novinkou je skvěle zachovaná kočka Bastet, která symbolizovala bohyni radosti.

Egyptské muzeum v Luxoru s mumií
Geografie: 

Egypt na Facebooku