Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Narození a svatba

Zdobení hennou
Autor: april-mo

Jako ve všech kulturách, tak i v Egyptě, jsou obzvlášť důležité tři předěly v životě: narození, svatba a smrt. Slavnost k narození dítěte se nazývá Sebou’a. Zvláštní roli při této původně faraónské slavnosti hraje číslo 7. Celá rodina, dospělí i děti, slaví sedmý den po narození slavnost příchod nového člena rodiny.

Je tradováno, že novorozence doprovází sedm andělských ochránců, kteří dítě propustí sedmého dne ze své ochrany a pak zmizí. K uvítání miminka darují tradicí spojené rodiny dítěti sedm druhů semen, které se navléknou do řetězce. Jedno se položí miminku pod hlavu, přitom se kouří z kadidla a čte se z Koránu. Na podlaze je nasypaná sůl na ochranu před zlým pohledem.

Z tradičních zvyků během svatby se těší velké oblibě především Laylat el Henna, "Noc henny", nebo jak ji vysvětlují Egypťané cizincům: Ladies‘ Night. Jedná se o egyptskou variantu předsvatebního večera, je to čistě ženská záležitost a pro ženy také velice zábavná. Hodně se tančí, pojídá se spousta sladkostí a kamarádky si z nevěsty a svatební noci dělají legraci.

Přítelkyně a známé se tedy setkávají v předvečer svatby u nevěsty, depilují ji chloupky po těle a omývají ji pro nový život. Po omytí si připraví nevěsta koupel pro nohy, do které se házejí mince a několik zelených listů jako symbol blahobytu a tvořivosti. Později musí nevěsta ponořit chodidla a dlaně do červenohnědé koupele s hennou - henna symbolizuje plodnost. Protože jde odstranit z pokožky až po pár týdnech, což hodně koliduje s ženskou marnivostí právě před svatební nocí, ponoří většina dnešních nevěst do henny pouze palec a špičky prstů.

Při svatební párty se koná večeře se slavnostními pokrmy a hudbou. Prostí lidé většinou často slaví hlučně, a to přímo v ulici před jejich domem. Manželský pár tráví večer na dvojitém trůnu, který je ozdoben květinami. Přijímají na něm gratulace a pak následuje první společná noc - Laylat el Dokhla. Tuto noc tráví buď ve volném bytě nějakého rodinného přítele nebo v pokoji hotelu, ve kterém se slavilo - nikdy ale ne v bytě rodičů, to by prý přineslo neštěstí. Do vlastního bytu se přesouvají až později.

Egypt na Facebooku