Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Návštěva Alexandrie, 1. část

Ruch egyptského města Alexandria
Autor: Abe World!

Přístavní město Alexandria se táhne podél pobřeží Středozemního moře, na samém severu Egypta. Město se nachází v úrodné deltě Nilu, který zaplavoval po celá staletí celou deltu tmavými úrodnými nánosy.

Rozsáhlé zavlažovací systémy pak zajistily přeměnu jinak neúrodné oblasti v zemědělsky velice využívanou severní část Egypta. Kolem Alexandrie je tak krajina je zelená a úrodná, čímž se velmi liší od suchých a pouštních oblastí zbytku Egypta.

Ve městě Alexandria žijí asi 4 milióny obyvatel a patří tak k nejdůležitějším velkoměstům celé země. Významnou pozici má i zdejší přístav, který je uprostřed rozdělen poloostrovem na dvě části.

Obchody odtud směřují hlavně do Evropy, která je pro egyptskou ekonomiku významným obchodním partnerem. Celé město je vzhledem ke svým úzkým vztahům s cizími zeměmi rozhodně mnohem kosmopolitnější a modernější než Káhira.

Alexandria je také díky krásné poloze na pobřeží Středozemního moře a díky příjemnému středomořskému klimatu zajímavou turistickou destinací se skvělým koupáním pro mnoho egyptských i zahraničních návštěvníků.

V letních měsících je tady mnohem příjemněji, než v jižních egyptských letoviscích na pobřeží Rudého moře, není tady takové horko. Navíc tu vane pořád mírný vítr, který celou oblast trochu ochlazuje. Místní pláže jsou velmi krásné a můžete na nich strávit opravdu příjemné dny plné koupání. Město má ale i větší problémy s udržováním svých pláží v čistotě.

Osídlení hrálo značně důležitou roli již v dávných dobách. Založeno bylo v roce 331 př.n.l. Alexandrem Velikým a již od té doby bylo známo jako Alexandria. Stalo se jedním z nejdůležitějších měst starověkého světa a hlavním městem Egypta. Kdysi tu žila a vládla i královna Kleopatra.

Mnoho návštěvníků si asi okamžitě vzpomene na slavný maják, který byl umístěn přímo u vjezdu do přístavu, a který byl známý jako jeden ze sedmi starověkých divů světa. Velmi významná byla i zdejší rozsáhlá knihovna, kde bylo ve své době uloženo několik set tisíc dokumentů. Bohužel se ani jedna z těchto staveb nedochovala do našich časů. Ovšem město má i dnes stále hodně, co nabídnout.

V Alexandrii narazíte na několik desítek hotelů, od těch nejlevnějších, až po doslova luxusní a tomu odpovídajícím způsobem drahá hotelová zařízení. V samém centru je návštěvníkům k dispozici jen několik hotelů.

Alexandria - mešita
Autor: Abe World!
Alexandria - pevnost Qaitbay
Autor: Abe World!
Alexandria - pláž Vanesia
Autor: Abe World!

Místo

Alexandria 31° 12' 0.6444" N, 29° 55' 6.8376" E
Location

Egypt na Facebooku