Jste zde

Domů » Památky

Návštěva památek

Egyptské pyramidy v Gíze
Autor: dungodung

Egypt patří k nejnavštěvovanějším africkým zemím a to hlavně z toho důvodu, že v něm návštěvník objeví mnoho významných památek. Nenajdete žádný jiný stát, v němž by bylo tolik svědků sta tisíce let staré kultury jako v Egyptě.

Určitě se vám jako první vybaví pyramidy, ta nejznámější je Cheopsova, kterou během své dovolené navštíví většina turistů. Když se rozhodnete pro plavbu po Nilu, většinou je v jejím rámci naplánována i návštěva této pyramidy. Cheopsova pyramida je nejznámější poznávacím znamením země a také jediná zachovaná stavba ze sedmi divů světa.

Patří k pyramidám v Gíze a je největší z celého komplexu, ne nadarmo se jí přezdívá "Velká pyramida". Se svou výškou 140 m a šířkou 230 m je opravdu obrovská. Cheopsova pyramida se nachází jen 15 km od centra města Káhira. Součástí komplexu pyramid je také Sfinga, která je po Velké pyramidě druhým poznávací znamením nejnavštěvovanějšího afrického státu. Obrovská socha se lvím tělem a lidskou tváří je 20 m vysoká a 74 m široká.

Na okraji pouště, asi 3 km od města Luxor, se nachází Údolí králů. Jedná se o pohřebiště mnoha evropských faraonů, v němž bylo objeveno již více než 70 hrobů. Údolí hlídají přímo u jeho vstupu dvě obrovské sochy. Chrám v Luxoru je jedna z nejzachovalejších stavebních památek v Egyptě.

Asuánská přehrada je zase mistrovské stavební dílo. Pohled dolů z obrovských hrází je velice působivý a to nejen pro obrovskou plochu 550 km2, na které se přehrada rozprostírá. Člověk by si určitě neměl nechat ujít návštěvu hlavního města Káhira. Návštěvníci zde objeví metropoli plnou protikladů, v níž stojí na jedné straně chudé slumy a na druhé nádherné vily. Turistickou atrakcí číslo jedna je ovšem Egyptské muzeum, které podrobně informuje o historii země.

Egyptské památky nejlépe poznáte během organizovaného zájezdu, ubytování v hotelu a letenku můžete zakoupit za příznivé ceny. Velmi oblíbené jsou i zájezdy na "last minute". V žebříčku pobytů je rovněž na horním místě okružní plavba po Nilu, během níž turisté navštíví nejdůležitější egyptské památky. Mnoho turistů se rozhodne také spojit okružní plavbu s koupáním a odpočinkem, například u Rudého moře.

Egypt - chrám v Luxoru v noci
Autor: Hatshepsooze
Chrám v Karnaku
Autor: Hatshepsooze

Místo

Cheopsova pyramida 29° 58' 41.124" N, 31° 8' 5.3304" E

Komentáře

chtela bych to vsechno videt letos v prosinci, ale zatim jsem nenasla zadny zajezd po 30tem Rijnu..... Je mozne, ze je ted prilis brzy, anebo v prosinci nejsou do Egypta zadne poznavaci zajezdy? Sama bych to dala, ale s babickou a jejima vnuckama si netroufam ....Eva
Location

Egypt na Facebooku