Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Nejznámější památky

Egypt patří k nejnavštěvovanějším africkým zemím a to hlavně z toho důvodu, že v něm návštěvník objeví mnoho významných památek. Nenajdete snad žádný jiný stát, v němž by bylo tolik svědků sta tisíce let staré kultury jako v Egyptě.

Pokud si vzpomenete na Egypt, určitě se vám nejdříve vybaví pyramidy. Tou nejznámější je určitě Cheopsova pyramida, kterou během své dovolené navštíví velká část turistů. Když se rozhodnete pro výlet ve forme plavby po řece Nil, většinou je v jeho rámci naplánována návštěva této pyramidy.

Cheopsova (zvaná také Chufuova) pyramida je nejznámější poznávací znamení této africké země a také jedinou zachovanou stavbou ze starověkých sedmi divů světa. Patří k pyramidám v Gíze a je největší z celého komplexu. Ne nadarmo se jí říká také Velká pyramida. Se svojí výškou 140 metrů a šířkou 230 metrů je opravdu impozantní. Najdete ji asi jen 15 kilometrů od centra hlavního města Káhira.

Velká sfinga v Gíze je po Cheopsově pyramidě druhé poznávací znamení turisty nejnavštěvovanějšího afrického státu. Obrovská socha se lvím tělem a lidskou tváří je 20 m vysoká a 74 m široká.

Na okraji pouště, asi 3 km od města Luxor, se nachází známé Údolí králů. Jedná se o pohřebiště mnoha starověkých faraónů. Dosud zde bylo objeveno více než 70 hrobů. Údolí hlídají dvě obrovské sochy přímo u jeho vstupu, chrám v Luxoru je jedna z nejzachovalejších stavebních památek v Egyptě.

Novodobým mistrovským stavebním dílem je Asuánská přehrada, která se rozprostírá na ploše 550 km2. Pohle dolů z jejích obrovských hrází je velice působivý.

Každý turista by si také určitě neměl nechat ujít návštěvu hlavního města Káhira. Objevíte tak metropoli plnou protikladů, na jedné straně chudé slumy, na druhé straně nádherné vily bohatých lidí. Turistickou atrakcí číslo jedna ve městě je Egyptské muzeum, které podrobně informuje o historii země.

Egyptské památky většinou máte možnost poznat během organizovaného zájezdu s průvodcem. Ubytování v hotelu a letenku často seženete za příznivou cenu. Velmi oblíbené jsou i zájezdy last minute do země na řece Nil.

Mezi nejoblíbenějšími výlety je na horním místě žebříčku okružní plavba po Nilu, během níž turisté navštíví nejdůležitější egyptské pamětihodnosti. Mnoho turistů se rozhodne spojit okružní plavbu s koupáním, například v Rudém moři.

Místo

Cheopsova pyramida 29° 58' 44.5404" N, 31° 8' 2.4504" E
Location

Egypt na Facebooku