Jste zde

Domů » Horní Egypt

Ostrůvek Qasr Ibrim

Bývalá pevnost Qasr Ibrim uprostřed Nassirova jezera

Qasr Ibrim (egyptsky Qaṣr Ibrīm), dříve římské místo Primis, se nacházel původně na východním pobřeží, nyní však leží uprostřed Nassirova jezera. To je známé také jako Assuanská přehrada, která leží na egyptské řece Nil. Památky z dob faraónů u tohoto jezera jsou zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Ibrim Qasr se nachází asi na půli cesty mezi Assuanem a súdánským pohraničním městem Wadi Halfa na východním břehu jezera. Místo bylo nepřetržitě obýváno přinejmenším od dob Nové říše kolem roku 1500 př.n.l. až do začátku 19. století. Dnes zde zůstaly už jen pozůstatky opevněného města na skalnatém kopci.

K bývalé pevnosti Qasr Ibrim náleží šest staroegyptských chrámů, byzantská katedrála a hřbitovy s jednotlivými hrobkami. Horní část je ještě stále na původním místě, některé níže položené kaple byly od skály odřezány a převezeny do Nubijského muzea v Assuanu.

Ke Qasr Ibrimu se dostanete pouze v rámci plavby po jezeře, při cestě z ʿAmadā do Abu Simbelu. Ostrov není přístupný turistům, ale výletní lodě projedou blízko něj, takže si můžete udělat dobrou představu o tomto místě.

Pevnost Qasr Ibrim uprostřed Nassirova jezera
Geografie: 

Egypt na Facebooku