Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Ras Mohammed

Egypt - vstupní brána do Národního parku Ras Mohammed

Poznat středisko Ras Mohammed je jakousi "povinností" pro každého návštěvníka Sinajského poloostrova. Není moc míst na zemi, která by nabízela tak bohatý podvodní svět, jako je tomu u tohoto poloostrova s rozlohou zhruba 400 km2. Nejvyšší bod se třemi terasami leží 65 m nad mořem. Je to Shark Observatory s výhledem na záliv Shark Observatory Bay a moře. Ras Mohammed je nejstarším mořským národním parkem Egypta (založený roku 1989) a láká růžovými, rudými a žlutými korálovými koloniemi, hojnými kulturami hub, svítícími pestrobarevnými tropickými rybami a velkým množstvím různých rejnoků, běluh, kladivounů apod. Jižní cíp poloostrova si drží legendární pověst u potápěčů. Stejně jako v mnoha oblastech Rudého moře i tento citlivý ekosystém je v nebezpečí a je ohrožován různými nerovnovážnými stavy. Speciálně potápěči proto žádají: Korály nechte tam, kam náleží - jenom pod vodou se ukáže jejich skutečná krása. Rudé moře jako „moře korálů“ dělá svému jménu obzvláště čest u Ras Mohammed.

Především skalní útesy Jackfish Alley, Shark Reef a Yolanda Reef (nejslavnější místo k potápění v národním parku) jsou velmi žádanými místy pro potápění. Jackfish Alley je charakteristické prostřednictvím malé jeskyně, kterou můžete proplout, a písečné cestě, kde často narazíte na spící žraloky. Shark Reef a Yolanda Reef leží přímo na strmých stěnách skalisek, které klesají až do hloubky 800 m. Díky obzvlášť silnému proudu na tomto místě potkáte velmi mnoho druhů ryb a unikátní korálový svět. Yolanda Reef bylo pojmenováno podle nákladní lodi, která se tu potopila roku 1980, a jejíž náklad je pořád ještě rozložen na útesu. Po krátké jízdě na člunu dojedete také k cestě z oblasti Tirany, kde najdete bezpočet zajímavých míst k potápění. Kolem vás budou proplouvat želvy, žraloci, velké ryby a budou se kolem dokola povalovat vraky ztroskotaných lodí.
Silné proudy ztěžují potápění a vyžadují pak zvýšené nároky na um potápěčů. Nezkušení začátečníci se musí v tomto případě tohoto sportu vzdát. Existuje ale dostatečná alternativa, kdy ne tak vycvičení potápěči mohou využít proudění. Člověk při tom skočí ze člunu do vody a nechá se pohánět podél útesu, aniž by sám musel udělat jediný pohyb ploutvemi.

Národní park Ras Mohammed - skalní útes Shark Reef

Egypt na Facebooku