Jste zde

Domů » Rudé moře

Rudé moře

Rudé moře - korály a ryby

Egypt se doporučuje jako ideální místo pro potápění, obzvlášť pro ty, kteří touží místo potápění ve studené vodě Severního nebo Baltské moře po teplu. Rudé moře nabízí podmořský svět, který může klidně konkurovat akváriu s okrasnými rybami. Jeskyně, tajuplné vraky a lákavé ceny za skvělé zážitky opakovaně přitahují potápěče. Pobřeží mezi Suezem a Bir Salatein na jihu, dlouhé asi 800 kilometrů, láká svými nekonečnými písečnými plážemi a křišťálově průzračnou, tyrkysovou vodou.
Pobřeží Rudého moře v Egyptě je nádherným darem přírody, vyznačuje se pestrými korálovými mělčinami a vzácnými rybami. Barevné hory se táhnou v dlouhém řetězci na břehu. Mezi horami a mořem je údolí, které nabízí všude možnost kempování. Vynikající klima této oblasti dělá hostům dobře v létě i v zimě. Člověk je okouzlený překrásnou přírodou této oblasti a má pocit, že se nachází na nějaké pohádkové cestě ráje na zemi.

Rudé moře je dlouhé 1930 km a zahrnuje plochu 270 000 km2. Přitom hraničí s Egyptem, Jordánskem, Arábií, Súdánem, Etiopií, Jemenem a Dschibuti.
U Rudého moře panuje tropické klima, teploty na pobřežích kolísají mezi 35° a 41°C. Teplota vody se pohybuje v zimě mezi 20° a 22°C a v létě mezi 23° a 28°C, viditelnost pod vodou dosahuje až 30 m.

Déšť? Ten tu skoro není. Slunce patří ke všednímu dni u Rudého moře. A protože vlhkost vzduchu je nízká, je jeho žár příjemný. Když už ale jednou zaprší, tak to člověk brzy zapomene. Proto může v Hurghadě skoro každý říct docela přesně, kolikrát v minulém roce pršelo. Například doba srážek v roce 2007 činila 4 minuty, 2005 dokonce 20 minut, zato v roce 2004 vůbec žádné srážky.
Turistická centra jsou rozeseta v podstatě na 310 kilometrech mezi Hurghadou a Marsa Alam. Pláže jsou většinou pozvolné a někdy dosahuje mořská voda i po několika stech metrech jen do výšky kolen – pro děti to je určitě vhodné. Za pobřežím trůní pyšné hory, nejvyšší z nich je 2187 metrů vysoký Shayib el Banat jižně od Hurghady.

Velký počet leteckých společností přilétá jak do Hurghady, tak do Sharm el Sheikhu. Transfer z letiště do Hurghady trvá asi 20 minut, do Safagy 50 minut, do El Quesir zhruba 2 hodiny a do El Gouny asi 30 minut. Z letiště do Sharm el Sheikhu se dostanete asi za 10 minut, do Dahabu činí doba transferu přibližně jednu hodinku a do Nuweiby asi dvě hodiny.

Rudé moře s romantickým západem slunce

Egypt na Facebooku