Jste zde

Domů » Rudé moře

Rudé moře a potápění - 1.díl

Egyptský ostrov Giftun - barevný život pod hladinou Rudého moře

Všude podél pevninského pobřeží Rudého moře se můžete potápět a užívat si pestrobarevnou flóru i faunu. Občas můžete svou podmořskou exkurzi začít také přímo z pláže. Většina z mnoha potápěčských základen na západním břehu Rudého moře je v Hurghadě, kde se dá v bezprostřední blízkosti od břehu potápět. Tomu odpovídá také to, že tu panuje velký nával.
Přes 50 míst k potápění je přístupných z Hurghady z ponorných člunů. Na předsunutých útesech a na bezpočtu vraků lze vidět všechno to, po čem srdce potápěče touží. Potápění v čisté, teplé vodě je zážitek, vede to ale také k pokušení přeceňovat své vlastní schopnosti.

Seriózní provozovatelé a potápěčské základny nenabízí žádné vzdělání na potápěčské výlety. Při přihlášení v potápěčské základně musí být předložen potápěčský pas a potvrzení o způsobilosti pro sportovní potápěče. Doporučuje se, aby jste si vzali s sebou vlastní potápěčské vybavení. Olovo a láhve vám dají v potápěčské základně. Pro všechny případy byste si měli vzít s sebou adaptér pro plicní automatiku a láhev. Pro vlastní bezpečnost si také zkontrolujte kufřík s první pomocí s kyslíkovou lahví na palubě lodi. Teplé oblečení by určitě při žádném potápěčském výletě nemělo chybět, protože kvůli častým ponorům se tělo ochlazuje. Také večerní hodiny jsou tu značně chladnější.
Vedle nějakého prostředku k dezinfekci uší - zpravidla směs s ledovou kyselinou octovou - byste určitě neměli zapomenout na nějakou ochranu uší. Sedmimilimetrový neoprenový oblek nemůže vůbec škodit, s výjimkou v docela teplých letních měsících.

Zvlášť pěkné oblasti k potápění jsou například Shaab Abu Ramada, díky jeho extrémnímu bohatství ryb se nazývá také „Akvárium“, a Charlesův útes na ostrově Giftun, kde se můžete setkat s barakudami, žraloky, pestrými zvířaty jako jsou picasso ryby, pomci císařští, bodloci, ploskozubci, klipky, ohromní rejnoci a želvy. Zvláštní atrakcí pro potápěče jsou také vraky hledačů min El Mina a Policie Station, útes kolem ostrova Malý Giftun, který je známý především svými obřími rohovitkami, které tvoří vějířovité útvary.
Krásná místa v blízkosti pobřeží s velmi působivým podmořským světem najdete severně od Hurghady, a sice v El Gouně, kde je to o něco klidnější než v Hurghadě. Na většině plážích prázdninového městečka El Gouna se můžete skutečně procházet pěšky až k útesu a hned se ponořit do pestrého podmořského světa.
Jen co byste kamenem dohodili, je to k pohřebišti lodí Shaab Abu Nuhas, útesu s pěti vraky. Oblíbenými jsou také potápěčské oblasti Bluff Point a Shaab El Erg, útes ve tvaru podkovy, v jehož laguně můžete klidně potkat rejnoky manta a delfíny.

Dalším důležitým cílem potápěčů je Safaga, která leží jižně od Hurghady. Vyznačuje se slabým proudem, což je vhodně také pro potápěče začátečníky. Zkušení potápěči si mohou vychutnat noční ponor ke střednímu útesu anebo přijmout výzvu v podobě více než 100 metrů klesající strmé stěny útesu Panorama.

Rudé moře v Egyptě s ostrovem Malý Giftun
Geografie: 

Egypt na Facebooku