Jste zde

Domů » Rudé moře

Rudé moře a potápění - 2.díl

Rudé moře v Egyptě - podmořský život

Pobřeží a okolí Marsa Alam se rozprostírá v délce zhruba 250 km a nachází se asi 200 km jižně od Hurghady. Pod vládou Ptolemaia II. byla mezi Marsa Alam a Edfu položena cesta, která je využívaná ještě v současnosti. V blízkosti Coraya Beach Resort najdete také letiště, které bylo zprovozněno v roce 2001 a díky tomu se značně zkrátila doba přepravy do El Qusieru oproti cestě z Hurghady. Bohužel tu nejsou žádné veřejné hromadné prostředky, ani taxi, jen hotelové autobusy. Další letiště bylo uvedeno do provozu u v roce 2002 v Tabě, odkud se dostanete z Nuweiby za jednu hodinku.
S téměř panenskými korálovými útesy se můžete setkat v hlubinách El Quseir a Marsa Alam. Tady leží výborné oblasti pro potápění jako například Ras Samadai, známý svými podvodními jeskyněmi (deset kilometrů jižně od Marsa Alam), Elphinstone Reef (severně od Marsa Alam) a senzační podvodní kaňony. Ras Disha nabízí působivé korálové zahrady s barakudami, vranky, ryby napoleony a želvy.

Abu Hashish je náhorní plošina do hloubky 15 - 20 metrů, které nabízí optimální podmínky pro potápěče začátečníky, s prudkým poklesem a lagunou, kterou útes prstencovitě obklopuje. Fenomenální pestrobarevné korálové zahrady jsou navštěvovány mnoha modře skvrnitými trnuchami, murénami a čtverzubci.
Velký Giftun je místem, kde najdete senzační zahrady korálů s obrovskými murénami a želvami. Na malém Giftunu můžete obdivovat nádherné korály, které jsou nejenom útočištěm ryb napoleon, ale taky pestrých klasických ryb Rudého moře. Na člunu jste tam za 45 až 60 minut. Fantastický útesový sráz láká rohovitky, murény a někdy také žraloky.
Gota Abu Ramada zase skrývá dech beroucí korálové kolonie. Náhorní plošina od asi 12 metrů se podobá akváriu, pluje tu velké množství motýlích ryb, klipek, ryb z čeledi ostnoploutví, dále pak jsou tu mořské hvězdice, perutýn ohnivý, krevety a ropušnice obecná.
Vedle barakud a malých tuňáků hlídkují na vnější straně útesu často i žraloci.
K útesu Carelles se dostanete za 75 až 90 minut. Jedná se o dva rozsáhlé korálové bloky, které ční do výšky a vytváří základu na otevřeném moři. Najdete tu kouzelné velké tvrdé a měkké korály zhruba do hloubky 18 metrů. Uprostřed roje ryb můžete také potkat obrovské murény, úhoře, tuňáky, modře skvrnité rejnoky a žraloky bělocípé. Několik metrů východně vede svisle klesající sráz. Zkušení potápěči se můžou potápět do hloubky přes 40 metrů a prohlédnout si velmi zajímavé jeskyně.

Shaab Umm Quamar - na jihu malý ostrov nabízí velmi dobré možnosti k seznámení se se žraloky, velkými vranky a bezpočtem útesových ryb. Můžete také prozkoumat v hloubce asi 25 metrů vrak. Severozápad je utvářen strmě klesajícími korálovými zahradami s perutýny ohnivými a žraloky, zatímco jihozápadně můžete pozorovat hejna skleněných ryb, perutýnů ohnivých, trubkotlamek, žraloků bělocípých, želv a ryb napoleonek. V hloubce 35 metrů žasnete nad překrásnými korály, které vytváří tvar nosorožce a vzácnými černými korály, Petrovou jeskyní, krásnou slují pojmenovanou podle podmořského fotografa Petera Scoonese.
Překrásné laguny Shaab El Erg v severní oblasti Hurghady s kouzelnými korálovými koloniemi, ve kterých dovádí rejnoci a delfíni.
V lokalitě Abu Ramada, na východní strmé stěně útesu, plavou ve velkém množství vranky, obklopeny velkými korály a nádhernými rohovitkami. V hloubce 31 metrů leží fascinující jeskyně, kterou můžete proplout až k plošině v hloubce 25 metrů.
Oblast El Aruk nabízí optimální místo k potápění, které je vhodné díky své nízké hloubce 11 metrů a písečnému dně zejména pro potápěče začátečníky. Uprostřed korálových bloků můžete obdivovat vedle mnoho pestrobarevných rybích hejn velké murény, modře skvrnité trnuchy, perutýny ohnivé nebo krokodýlí ryby.
Za 60 minut jízdy na člunu se dostanete také k oblasti El Fanadir. Překrásný útes s velkým množstvím různých ryb, jako jsou například ropušnice, perutýny ohnivými, odranci (kamenné ryby), dále pak se tu prohání i větší ryby jako například tuňáci, barakudy, manty a žraloci. Nezřídka tu také narazíte na delfíny a želvy. Tato oblast se doporučuje všem podmořským fotografům.

Rudé moře, Egypt - život pod hladinou moře
Geografie: 

Egypt na Facebooku