Jste zde

Domů » Horní Egypt

Sakkára

Sakkára - pyramida

Vesnice a stejnojmenné archeologické naleziště Sakkára se nachází v Horním Egyptě, na levém břehu řeky Nil. Leží asi 20 km na jih od egyptské metropole Káhira a přibližně 3 km od pyramid Abú Sír. Celý historický areál je obrovský, ze severu na jih je dlouhý až 7 km. Město bylo pravděpodobně pojmenováno po bohovi mrtvých, po Sokarovi.

Již v době Staré říše, od 1. dynastie a později, byla Sakkára využívána jako pohřebiště. Nejstarší nalezené hroby se nacházejí v severní části Sakkáry, blízko u okraje pouště, kde stojí na vyvýšeném místě. Jedná se o hrobky "mastaba", které jsou na vnější straně ozdobeny palácovou fasádou. První z těchto staveb pocházejí z období 1. dynastie, kdy vládl faraón Hor-Aha. Králové z 2. dynastie byli pohřbeni dále na jih. Stupňovitá pyramida byla poprvé použita během 3. dynastie faraónem Džoserem.

Také králové 5. a 6. dynastie zde nechali postavil své pyramidy. V období Staré říše zde bylo také pohřbeno mnoho vysokých úředníků, Sakkára byla nekropolí hlavního města Memfis. V období Střední říše se malé hroby mastaba soustředily kolem pyramidy Teti II. a na samém jihu Sakkáry jsou také některé pyramidy ze 13. dynastie Chendžerů.

Za Nové říše zažilo pohřebiště opět velký rozmach. Obzvláště za vlády Amenhotepa III., kdy zde byli pohřbíváni vysocí úředníci. Hroby z tohoto období se podobají většinou malým chrámům s pylony a dvory, ale bohužel nezůstaly zachovalé v dobrém stavu.
Za časů Nové říše a také Římanů bylo místo využíváno také jako pohřebiště posvátných zvířat. Jejich hrobky se nacházejí v severozápadní části komplexu. Byly zde pohřbívány především krávy, ibisové a paviáni.

Část archeologického naleziště Sakkára
Autor: Rita Willaert
Geografie: 

Egypt na Facebooku