Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Abu Mena

Pozůstatky koptské osady Abu Mena
Autor: isawnyu

Abu Mena je egyptská osada v poušti Mariut, asi 50 km jihozápadně od města Alexandria. Toto místo je považováno za jedno z vůbec nejdůležitějších křesťanských poutních svatyní již od dávných dob. Mnoho věřících se do Abu Meny vydávalo již od 6. století.

V roce 1979 bylo místo zapsáno na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO a od roku 2001 je také na "Červeném seznamu" této organizace, protože je navíc ohrožené spodní vodou.

Koptská osada byla pravděpodobně založena někdy ve 4. století u hrobky mučedníka Abu Meny. Tento světec byl kdysi egyptským vojákem ve službách Římanů, který se obrátil ke křesťanství. Za vlády císaře Diokleciána ho ale čekala jen krutá smrt.

Podle zdejší legendy se velbloudi, kteří nesli tělo mučedníka, zastavili přesně v místě nynější svatyně a v žádném případě se nechtěli hnout z tohoto místa a pokračovat s mrtvým dál. Abu Mena tam tedy byl pohřben. U jeho hrobky se pak děly různé zázraky a nakonec tu byl postaven kostel, k němuž směřovaly celé zástupy věřících křesťanských koptských poutníků.

V 5. a 6. století byl stávající kostel rozšířen na baziliku, která představovala největší církevní stavbu své doby v celém Egyptě. Aby se dal vůbec zvládnout nápor poutníků na toto pro ně svaté místo, bylo nutno tu vybudovat také vhodná místa k ubytování a další potřebná zařízení.

Zvláštní činností zdejších obyvatel se pak stalo zásobování nesčetných davů poutníků pitnou vodou. Voda tu prý začala vyvěrat z mnoha pramenů ze země, což bylo označováno za zázrak onoho svatého mučedníka. Voda byla a je prý léčivá a dodnes si ji tady mohou poutníci zakoupit. Prodává se ve speciálních ampulích a klidně si ji můžete s sebou přivézt domů i vy.

Objev Abu Meny

Postupem času, zejména po dobytí území Araby a také kvůli mnoha nájezdům, začal význam svatyně upadat v zapomnění a nakonec zapadla nejen do zapomenutí, ale i do písku pouště. Teprve na počátku 20. století byla opět objevena vědcem a průzkumníkem jménem Carl Maria Kaufmann a za dalších 20 let byly zahájeny další objevitelské práce prostřednictvím vědců z Řecko - římského muzea ve městě Alexandria.

Nejrozsáhlejší výzkumy se prováděly až v 60. letech minulého století za účasti Německého archeologického ústavu a Koptského muzea v Káhiře. Až tehdy došlo k objevu bývalé baziliky, lázní, ubytovacích prostor pro poutníky a křtitelnice. V roce 2007 zde došlo k dalšímu, neméně významnému objevu, kdy byl archeology nalezen přístav, kolem něhož se rozprostíralo město i s kostelem.

V bezprostřední blízkosti tohoto vysoce důležitého historického místa bylo postaveno nové náboženské zařízení, aby bylo i nadále možno vítat poutníky na jejich cestách ke svému svatému místu. Patriarcha Kirellos VI. tady v roce 1959 založil nový klášter, jenž se stal později též místem jeho posledního odpočinku.

Pozůstatky lázní v koptské osadě Abu Mena
Autor: isawnyu
Ruiny baziliky v koptské osadě Abu Mena
Autor: isawnyu
Geografie: 

Místo

Abu Mena 30° 50' 27.78" N, 29° 39' 48.5604" E
Location

Egypt na Facebooku