Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Al-Ariš (El-Arish)

El Arish - pláž

Turistické letovisko El-Arish v Egyptě je hlavním a největším městem provincie Severní Sinaj, která se nachází na Sinajském poloostrově. Najdete ho u Středozemního moře, přes 300 km daleko od Káhiry směrem na severovýchod a jen pouhých 50 km od hranic s Izraelem. Žije zde přes 100 tisíc obyvatel. Místo je typické nádhernými písečnými plážemi, které jsou lemovány palmami, poskytující příjemný stín. Typickou atmosféru místu dodávají večer také "světélkující" dílny Beduínů. Pro turisty jsou tu k dispozici luxusní hotely, výborné restaurace a další atraktivní místa ideální pro návštěvu.

V dávných dobách byl El-Arish malá beduínská osada, která ležela na významné cestě. V roce 1118 zde zemřel vojevůdce první křížové výpravy, král Balduin I., na zpáteční cestě z Egypta do Jeruzaléma. Turci uznali strategický význam města a přebudovali v 16. století původně faraónskou pevnost na velké opevnění. Císař Napoleon Bonaparte při svém egyptském válečném tažení v letech 1798-1801 město obléhal a nakonec dobyl. Starou pevnost nakonec zničili britské jednotky za první světové války.
Ve 20. století patřil Al-Ariš dočasně k Izraeli, roku 1956 několik měsíců a v důsledku šestidenní války byl obsazen také v letech 1967-1979. Teprvé poté došlo k hospodářskému a i k turistickému rozvoji města.

Egypt na Facebooku