Jste zde

Domů » Horní Egypt

Armant

Egyptské město Armant

Armant je město v Horním Egyptě, na západním břehu řeky Nil. Nachází se v provincii Qena poblíž místa et-Tod, asi 20 km na jih od města Luxor. V jeho blízkosti byla objevena rozlehlá pohřebiště a sídliště z predynastického období. Z pozdější doby archeologické nálezy nejsou.

V době, kdy vládla 11. dynastie, hrálo město důležitou úlohu při sjednocení Egyptské říše. V tomto období byl také postaven Monthův chrám. Jméno tohoto boha se objevuje ve jménech několika knížat, případně králů 11. dynastie (Monthuhotep). Chrám byl rozšířen za vlády Thutmosise III. Později ho zničili Peršané a v řeckořímském období ho nahradila nová stavba. V 19. století však musel z velké části ustoupit cukrovarům a soukromým domům.

Severozápadně od chrámu bylo založeno pohřebiště pro posvátné Bakhovy býky a krabi. Řekové a Římané nadále prosazovali tento prastarý egyptský kult. Armant byl rovněž důležité centrum Koptů a sloužil také jako sídlo biskupů. Arabové zase město považovali za Mojžíšovo rodiště.

Taxikáři vás z Luxoru do Armantu dovezou za 30 minut, musíte ovšem projít policejní kontrolou. Nejlepší bude, když policii řeknete, že chcete navštívit přátele.
V samotném městě na taxi téměř nenarazíte. Pokud se chcete dostat zpátky do Luxoru, využijte hromadné taxi. Stojí na zastávce zhruba 200 m jižně od závodu na zpracování cukrové řepy.

Armant - řeka Nil
Geografie: 

Egypt na Facebooku