Jste zde

Domů » Horní Egypt

Horní Egypt - Kom Ombo

Egypt - chrám Kom Ombo
Autor: zrim

Staroegyptské město Ombos, jehož jméno se dochovalo v dnešní podobě jako Kom Ombo (pahorek Ombos), vděčí za svůj vznik velmi strategicky výhodné poloze, která zahrnuje řeku z Núbie do nilského údolí. Rozkvět města spadá ovšem teprve do doby Ptolemaiovců, kdy bylo město povýšeno na hlavní město kraje a postavily se zde chrámy. Ze svatyní z dřívějších dob se už téměř nic nedochovalo.
Dnes v Kom Ombu žije asi 60 000 obyvatel. Hospodářskou základnou města je zemědělství (obílí, cukrová třtina). Návštěvu chrámu Kom Ombo můžete spojit s návštěvou chrámu v Edfu. Můžete také navštívit archeologická naleziště Gebel es-Silsila ležící severně od Kom Omba. Do města se dostanete vlakem, autobusem nebo autem z města Assuán. Protože se chrám nachází západně mimo město, budete potřebovat taxi, abyste se k chrámu dostali. Zahraniční turisté se musí připojit ke konvoji.

Chrám má velkou dvojitou svatyni bohů Suchose a Haroerise, která je vystavena podle jednotného plánu. Panovníci Philometor, Euergetes II. a Neos Dionysos je nechali ozdobit reliéfy, pouze reliéfy na dvoře a vnějších stěnách pochází od římského císaře Tiberia. Kom Ombo se jmenovalo dříve Pa-Sobek, což znamená "domov Sobeka" (v řečtině Suchos). Chrám se podobá svatyni ostatních ptolemajských chrámů (Dendera, Edfu, Philea). Protože zde ale byli uctíváni současně dva hlavní bohové zvláštními slavnostmi a kulty, je rozdělena budova na dvě poloviny prostřednictvím pomyslné podélné osy. Každá má své vlastní brány a vlastní kapli.
Jižní polovina (vpravo) patří Suchosovi s krokodýlí hlavou a severní (vlevo) Haroerisovi s hlavou sokola. U vchodu do chrámu jsou vystaveny v malé svatyni Hathor krokodýlí mumie z blízkého zvířecího pohřebiště.

Chrám Kom Ombo - nástěnná freska
Autor: zrim
Chrám Kom Ombo - sloup
Autor: zrim
Geografie: 

Egypt na Facebooku