Jste zde

Domů » Střední Egypt

Jeskyně v El-Gara

Jeskyně v El-Gara

Krápníková jeskyně El-Gara (zvaná také Rohlfova jeskyně, podle svého objevitele) leží v nadmořské výšce 190 metrů. Jeskyně je až 8 metrů vysoká a její průměr je asi 30 metrů. Vchod je na severu, jeskyně se rozšiřuje směrem na jih. Je zaplněna pískem, takže v podstatě můžete vidět pouze stalaktity. Ten, kdo chce, může zaznamenat svůj dojem z návštěvy jeskyně do knihy, která je umístěna ve žlutém sáčku, nebo ji můžete jenom prolistovat.

24. prosince 1873 tuto jeskyni objevil cestovatel Gerhard Rohlf, kterému jí ukázal místní průvodce. Zmínil se o ní i ve svém cestovním deníku, ale po té byla jeskyně zapomenuta více než 100 let až do října 1989, kdy byla znovuobjevena Carlem Bergmannem a Mary Taylor

Tato jeskyně je jasným důkazem toho, že dnešní podnebí se značně liší od toho historického.
Jeskyně se nachází v mělkém propadu ve vápencové plošině, obklopené vápencovým masivem. Byla vytvořena přibližně před 300 -500 tisíci lety.
V blízkosti jeskyně byly nalezeny kamenné nástroje k rozdělání ohně a zbytky dřevěného uhlí, což dokazuje osídlení v době asi 6000 let př.n.l. Z tohoto období pravděpodobně také pocházejí skalní malby v jeskyních a na vrcholcích v okolí.

Jeskyně Kahf Veronika se nachází 2,5 km od výše uvedené jeskyně směrem na západ. Její místo je označeno kameny, uvidíte jí jako 60 cm širokou díru v zemi. Nepřístupná jeskyně je asi 10 m hluboká a má průměr až 12 metrů. Dosud nebyl objeven žádný důkaz o propojení obou jeskyní.

Někteří turisté využívají také možnost přespat v blízkosti jeskyní a poznat je tak i za různého světla. Dostanete se k nim pouze off-roadovými vozidly (4 × 4) a budete potřebovat také dostatek vody, potravin a satelitní telefon. Při příjezdu musíte jeskyně objet buď na sever nebo na jih širokým obloukem, aby nebyly poškozeny. Při tom vám pomůže cesta vyznačená kameny.

Geografie: 

Egypt na Facebooku