Jste zde

Domů » Horní Egypt

Moalla

Archeologické naleziště nedaleko obce Moalla
Autor: Hatshepsooze

Vesnice Moalla (Mo´alla) leží 30 km od města Luxor, nachází se v Horním Egyptě na východním břehu řeky Nil. V dobách staré říše a prvního mezidobí sloužila jako knížecí hřbitov. Do vesnice dojedete po silnici, která spojuje Luxor s Assuánem. Archeologické naleziště leží jižně od obce, abyste se k němu dostali, musíte přejet přes tři mosty a uvidíte ho již ze silnice.
Návštěvu obce Moalla můžete spojit také s prohlídkou chrámu et-Tōd.

Archeologické naleziště je otevřeno denně od 9.00 do 17.00, vstupenky si musíte objednat ale jiiž předem v pokladně luxorského chrámu, stojí asi 10 egyptských lir. Vstupenky se prodávají již od 6.00 hodin ráno a kolem sedmé hodiny ráno se už můžete připojit ke konvoji, který vyjíždí k nalezišti.

K významným památkám patří skalní hroby z prvního mezidobí, např. Ankhtifiho hrob. Ankhtifi byl kníže třetí hornoegyptské dynastie (období před vládou 11. dynastie). Hrobka má nepravidelný tvar, na šířku měří 23 m. Její stěny a 30 pilířů zdobí především malířské výjevy ze života knížete. Na západní stěně (vstup) spatříte pána hrobu, jak z papyrusového člunu loví ryby. Dále je na této stěně znázorněn lov hrocha a rybáři, kteří chytají ryby do sítě.

Na východní (zadní) stěně uvidíte mimo jiné lukostřelce v doprovodu psů, oslíka s břemeny, osoby na člunech a krávy s telaty. Výjevy na pilířích znázorňují lidi se zvířaty, přípravu jídla, bitvy, pokrmy, pluhy, truhlářství, osoby věnující se tanci a hudbě. Nejvýznamnější je životopis knížete na prvních šesti sloupech. Popisuje například období hladomoru, péči o své poddané a vojenské úspěchy v oblasti mezi Thébami a ostrovem Elephantine v období před 11. (thébskou) dynastií.

Sobekhotepův hrob (období před 11. dynastií) je 6 m široký a 3 m hluboký. Nachází se severně od Ankhtifiho hrobu a skládá se ze tří pohřebních komor. Malby se bohužel nedochovaly v moc dobrém stavu. Znázorňují zvířata (krávy, telata, osly, psy) a oběti nesoucí dary. Hrob byl v roce 2005 kvůli jeho restaurování uzavřen.

Vesnice Moalla - vstup do Ankhtifiho hrobky
Autor: kairoinfo4u
Ankhtifiho hrobka - nástěnná malba
Autor: Hatshepsooze
Geografie: 

Egypt na Facebooku