Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Rosetta

Část egyptského města Rosetta

Rosetta (nebo také Rosette, Rašid či Rasheed) je egyptské přístavní město v deltě řeky Nil. Je vzdálené 65 km východně od centra města Alexandria a 50 km od Damanhuru, hlavního města guvernorátu Buhejra, a 15 km nad ústím západního ramene Nilu do Středozemního moře. Oficiálně se uvádí, že ve městě žije 40 000 obyvatel, ale ve skutečnosti je jejich počet značně vyšší.

Město bylo založeno roku 870, na místě původního osídlení Bolbitine. Poté co byl Egypt v 16. století dobyt Turky, zažilo velký rozkvět, a ve středověku se stalo významným přístavním městem. V 19. století ho sice předstihla Alexandria, ovšem Rosetta zůstala důležitým centrem potravinářského, tabákového a textilního průmyslu.

Město se v posledních dvou stoletích moc nerozrostlo, a tak ještě dnes dominují místnímu panoramatu měšťanské domy ze 17. až 19. století. Dodnes jich je zachováno něco málo přes dvacet, i když v roce 1963 jich bylo ještě asi 40. Tyto domy jsou obvykle 4- až 5-patrové, mozaikovitě postavené z červenočerných cihel. Okna jsou často ozdobená dřevěnými okenními mřížemi (mašrabiemi).

Měšťanské domy stojí západně od Národního muzea, u kterého spatříte informační ceduli, na níž je zaznamenána poloha jednotlivých domů. Většinou v ulicích Schāri Amasyali a Schāri Port Said.

K těm nejvýznamnějším budovám patří dům Manzil al-Amsil z počátku 19. století nebo Tahuna Abu Schahin, který nechal v 19. století postavit otman Aga al-Topgi a který s domem al-Amsil vytváří architektonický celek. Manzil al-Maizuni dům nechal v roce 1740 postavit Abd al-Raḥmān al-Bauwāb al-Maizūnī. U stěny v 1. patře stojí obrovská skříň, ve 2. patře se nachází kuchyně s ohništěm, vývodem kouře a ložnice. Ve třetím patře byla koupelna a letní pokoj.

V minulosti byla zajímavá, dnes již bohužel částečně zničená, mešita Zaghlul z roku 1577, která byla největší mešitou ve městě a harmonicky spojovala dvě starší mešity. Je věnována Zaghlulovi, mamelukovi prince Haruna. Vaši pozornost jistě upoutá mihrab (výklenek orientovaný směrem k Mekce) i jejích více než 300 sloupů, které pocházely z různých starších budov.

Přes 200 let stará osmánská mešita Dimiqsis má 2 patra, v prvním patře jsou umístěny spižírny a stáje, a v 2. patře je samotný svatostánek. V roce 1807 byla na ní vztyčena egyptská vlajka, která symbolizovala začátek bitvy u Rosetty proti anglickému vojsku.

Dalšími místními zajímavostmi, která určitě doporučujeme navštívit, jsou Národní muzeum (v budově Arab Killy House z 18. století), které bylo znovu otevřeno v roce 2005, dochovaná opevnění na severu a západě města, pocházející zčásti ze 16. století a v neposlední řadě také "Corniche", pobřežní silnici na západním břehu Nilu.

Nejvíce ale město proslavila Rosettská deska, kterou objevil v roce 1799 francouzský důstojník Bouchard, když se opravovala pevnost Fort Jullien, která stojí asi 5 km severně od města. Nápis v hieroglyfech, egyptském démiotickém písmu a v řečtině chválí panovníka Ptolemaia V. Díky ní se archeologovi a zakladateli egyptologie Champollionovi v roce 1822 podařilo rozluštit hieroglyfy, dnes je deska uložena v Britském muzeu v Londýně.

Místo

Rosetta 31° 24' 2.808" N, 30° 25' 3.4644" E
Location

Egypt na Facebooku