Jste zde

Domů » Rudé moře

Safaga a černá pláž

Černá pláž v Safaze

Černá pláž je pro lidi cosi zvláštního, černý písek totiž většinou poukazuje na sopečné aktivity v okolí. Turisté jsou většinou zvyklí na bílé písečné pláže a tak černý písek považují za neobvyklý a domnívají se, že si jím "zašpiní" nohy. Ve skutečnosti je ale černý podklad velmi bohatý na minerály.
I v Egyptě je místo s černou pláží. Řeč je o letovisku Safaga, které se od ostatních turistických destinací liší svou dlouhou historií a tradicemi.

Tmavý písek je zde mimořádně bohatý na minerály, a proto jsou mu přisuzovány léčivé účinky. Pomáhá zejména při kožních chorobách, což věděli už lidé v dobách faraónů. Již tehdy sem přicházeli lidé s lupénkou, nemocemi dýchacích cest a revmatismem, aby jim léčebný písek pomohl. Za zdravím cestovala mimo jiné i slavná královna Hatšepsut. Se svým doprovodem bývala v Safaze pravidelným hostem. Tehdy ještě město nebylo uznávaným lázeňským střediskem a nebylo turistům otevřeno tak jako dnes, kdy v Safaze funguje několik léčebných zařízení a sjíždějí se zde hosté z celého světa, aby zmírnili své zdravotní obtíže.

Nejen černý písek, ale i historie dělá tuto turistickou oblast tak neobyčejnou. Kromě toho je Safaga jeden z nejstarších egyptských přístavů. Dnes zde najdete různé hotely, bary, restaurace, noční kluby a malé obchůdky. Kromě černých pláží nabízí Safaga také korálové útesy a vrak lodi Salem Express, která se s mnoha pasažéry na palubě potopila poblíž egyptského pobřeží při cestě z Jeddahu. Vzpomínka na tragédii z roku 1991 je stále živá. Vrak je oficiálně uznán jako pohřebiště neurčeného počtu obětí, ale vláda toleruje potápění k vraku, pokud turisté toto pietní místo respektují. U zbylých útesů objeví potápěči bohatý podmořský život a podivuhodně krásné korály.

Mimo jiné se v Safaze můžete věnovat i vodním sportům a zahrát si golf na osmnáctijamkovém hřišti. V okolí můžete navštívit menší ostrůvky. Pokud byste v Egyptě hledali další černé pláže, našli byste je pouze v případě, že by došlo k nehodě na vrtné plošině. Doufejme, že k ní nikdy nedojde!

Geografie: 

Egypt na Facebooku